Rencana "Adelaide's
blind apprentice chef breaks down vision barriers" oleh Brett
Williamson bertarikh 27 Ogos 2014 terbit di
abc
Satu-satunya kekurangan
yang dihadapi oleh chef pelatih buta Adelaide adalah daripada orang
yang tidak mengambil dia bekerja bersama mereka itu sendiri, menurut
bos baru Alex Kolberg baru-baru ini.
Selama dua setengah
tahun Encik Kolberg mencari pekerjaan, hanya untuk diberitahu
berkali-kali bahawa dia tidak dapat diberi kerja kerana penglihatan
yang terhad.
Akhirnya satu pengusaha
restoran Adelaide memberinya peluang dan kedua-dua mereka kini
percaya ia adalah langkah terbaik yang pernah diambil.
Wajah Encik Kolberg
yang berusia 20 tahun tidak lekang dengan senyuman semasa dia duduk
di luar tempat kerja dan bercakap tentang kerjanya.
Encik Kolberg
dilahirkan dengan gangguan genetik yang menyebabkan dia buta, tetapi
dia sentiasa gemar memasak.
Selepas meninggalkan
sekolah, dia menamatkan Sijil 3 dalam bidang Hospitaliti.
Dia bekerja dengan
perkhidmatan pekerjaan Royal Society for the Blind untuk mencapai
matlamatnya menjadi tukang masak.
"Setiap majikan
yang saya kunjungi tidak mahu memberikan peluang dan beberapa orang
di antaranya berterus terang mengatakan 'anda memang tidak layak,"
kata Encik Kolberg.
"Saya tidak
bersetuju dengan itu, jadi saya hanya terus mencuba."
Beliau menawarkan diri
di sebuah kafe selama satu tahun untuk membuktikan bahawa dia boleh
bekerja dalam industri itu.
"Mengalah tidak
menyelesaikan apa-apa - jika anda ingin mendapatkan sesuatu dalam
hidup anda perlu mengambil langkah yang sewajarnya."
Enam bulan lalu Encik
Kolberg bertemu Kristian Livolsi, pemilik dan ketua chef di restoran
The Taxpayer di Adelaide.
Dari hari pertama Encik
Kolberg berlatih untuk menyediakan hidangan.
"Dalam tempoh
sebulan dua saya memasak makanan," kata Encik Kolberg.
'Saya fikir ramai yang
tidak berhati perut'
Encik Livolsi tidak
berselindung apabila beliau bercakap tentang mengapa dia percaya ia
mengambil masa dua setengah tahun untuk Encik Kolberg mendapat
pekerjaan.
"Orang ramai
mempunyai pemikiran yang stereotaip ... ia hanya menunjukkan
bagaimana ceteknya pemikiran seseorang," kata Encik Livolsi.
Encik Livolsi berkata
pada mulanya beliau bimbang tentang beberapa aspek kesihatan dan
keselamatan pekerjaan apabila meletakkan Encik Kolberg di dapur
kecil, dikelilingi oleh periuk dan pisau tajam.
"Memang terdapat
cabaran, tetapi pada masa yang sama dia mencabar dirinya jadi saya
pula mencabar diri sendiri untuk membimbingnya dari satu tahap ke
tahap yang lain."
Encik Livolsi ketawa
teringatkan kejadian terlanggar Encik Kolberg sekali-sekala semasa
mereka berdua sibuk berhampiran peralatan menggoreng yang besar.
"Pemuda ini
menghadapai pelbagai halangan dan oleh kerana itu semua orang di
tempat kerja sayangkan dia manakala dia pula benar-benar mempengaruhi
seluruh budaya kerja.
"Saya melihat dia
sebagai satu rahmat kepada perniagaan kami dan ia adalah satu
kerugian besar pada orang yang tidak memberinya peluang sebelum ini."
No comments:
Post a Comment